Stabilisatiecursus na trauma

Stabilisatiecursus na trauma

Als je je tijdens je jeugd of later in een intieme relatie onveilig hebt gevoeld kan dit in je verdere leven klachten opleveren. In sommige gevallen resulteert dit in een complexe posttraumatische stressstoornis (PTSS). Complexe PTSS is de samenvattende benoeming van de emotionele, relationele en gedragsproblemen als gevolg van langdurige mishandeling of seksueel misbruik in een afhankelijkheidsrelatie.

Het gaat om meer dan ingrijpende gebeurtenissen als verkrachting of roofoverval. Het gaat ook om meer dan de klachten die mensen kunnen ontwikkelen na zinloos geweld, in vechtsituaties of na natuurrampen en die meestal beschreven worden als de enkelvoudige PTSS.

Het gaat om de gevolgen van intiem geweld. Je krijgt last van nachtmerries, herbelevingen, de neiging herinneringen aan de traumatische gebeurtenissen te vermijden, verminderde interesse in belangrijke activiteiten, je voelt je vervreemd van anderen, slaapproblemen, prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen, concentratieproblemen, overdreven schrikreacties, overdreven waakzaamheid. Verdere klachten zijn je afwezig voelen, wisselende stemmingen hebben, impulsief handelen, jezelf beschadigen door je te verwonden, te overeten, te hongeren, alcohol of drugs te gebruiken, (onverklaarbare) lichamelijke klachten, laag zelfbeeld en problemen in de omgang met anderen. Meestal bestaan deze klachten al jaren.

Onze stabilisatiecursus

De stabilisatiecursus van Multimed wil je meer begrip en controle doen krijgen over je denken, voelen en handelen en een meer passende levensinvulling doen krijgen. Mensen met een complexe PTSS hebben door hun klachten vaak kansen in het leven gemist.

Ze is NIET bedoeld om je verleden te verwerken, dit dient onder individuele begeleiding te gebeuren.

De methode is grotendeels gebaseerd op de stabilisatiecursus ‘Vroeger en verder’ van  Dorrepaal e.a., waarvan werd aangetoond dat hij structuur biedt en klachten doet verminderen. In groep met anderen die gelijksoortige ervaringen hebben voelen velen zich gesteund door de (h)erkenning en het contact met anderen. Er wordt NIET gedetailleerd over de nare ervaringen gesproken.

Je volgt de cursus met de bedoeling een stabieler leven te krijgen. Op het einde kan je omgaan met de gevolgen van traumatische gebeurtenissen. Je voelt je beter opgewassen tegen het verwerken van je trauma(‘s) uit het verleden, een proces waarbij heftige emoties kunnen naar boven komen.

Wie kan zich aanmelden?

Heb je te maken gehad met fysiek geweld of seksueel misbruik in je jeugd of later in (een) relatie(s) en herken je bovengenoemde klachten?

Dan kan je vrijblijvend contact met ons opnemen of je laten aanmelden via je individuele behandelaar (arts, psycholoog, psychotherapeut). Hierna volgt een gesprek met de begeleiding die je klachten in kaart zal brengen. Je krijgt tijdens dit gesprek nog alle nodige informatie over de opzet en de inhoud van de cursus.

De cursus vormt een aanvulling op een individuele behandeling. Deze individuele behandeling is een voorwaarde om aan de cursus deel te nemen. Het is geen probleem mocht je reeds bij een andere psychotherapeut in behandeling zijn.

De eerste groep gaat van start in 2019, de precieze datum volgt nog.

Werkwijze

Meer begrip van de klachten leidt tot meer controle: in de cursus wordt veel informatie gegeven over posttraumatische stressklachten. Aan bod komen thema’s als slaapproblemen, afwezig raken, herkennen van gevoelens, gedachtepatronen, vertrouwen en wantrouwen, omgaan met grenzen, schuld, schaamte en gevolgen voor huidige relaties.

In het praktisch onderdeel en via de cognitieve gedragstherapie leer je beter te leren omgaan met bepaalde klachten of ze te verminderen, bijvoorbeeld met nachtmerries, stemmingswisselingen of zelfbeschadigend gedrag. Je leert beter voor jezelf te zorgen en je gedrag, denkpatronen en zelfbeeld te veranderen.

Het praktisch gedeelte van de cursus houdt ondermeer ontspannings- en assertiviteitsoefeningen in.

Groepsleiders

De cursus wordt begeleid door

Veronique Berth, klinisch psychologe en psychotherapeute en psychotraumatoloog in opleiding. Zij heeft ruime ervaring met de methode, de doelgroep en met het werken met groepen.

Lieve Lootens, master in psychologische en pedagogische wetenschappen, supervisor en NLP-coach

Petra Goethals, manager Multimed, ervaringsdeskundige

Tijdsduur

De stabilisatiecursus omvat 22 sessies die wekelijks doorgaan en neemt dus in totaal zo’n halfjaar in beslag. Er zijn terugkombijeenkomsten voorzien na drie en na zes maanden. In de totaalprijs zitten een aantal individuele therapiesessies met de psychologe begrepen. De cursus vormt immers een aanvulling op een individuele behandeling. Deze kunnen uitgebreid worden.

Prijs

De prijs is afhankelijk van het aantal deelnemers in de groep en wordt individueel besproken in de informatiesessie. Er wordt gezocht naar een betaalbare cursus. Onder bepaalde voorwaarden kan er externe financiële steun worden aangevraagd.
In de prijs is inbegrepen:

  •       22 groepslessen.
  •        2 terugkomsessies
  •        2 individuele sessies
  •        Opvang bij crisissituaties
  •       Werkboek en lesmateriaal
  •         Professionele begeleiding van gespecialiseerde psychologen en een ondersteuner.
  •         Overleg en samenwerking met de behandelende arts/therapeut

De cursus vormt een aanvulling op een individuele behandeling. Deze kunnen uitgebreid worden.
Na de cursus kan overgegaan worden tot individuele traumaverwerking.

Voor meer informatie neem contact op met

Veronique Berth ( psycholoog) 0484 09 09 80, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lieve  Lootens 0484 02 55 81, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Petra Goethals ( manager) 0475 31 51 74, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Of vul het contactformulier in op de website

Download hier uw Folder