Dry Needling

Wat?
Dry needling is een wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode waarbij triggerpoints in bepaalde spieren, verantwoordelijk voor uw pijn, met een fijn naaldje aangeprikt worden.
Het doel is om deze spieren snel en langdurig te ontspannen
.

Triggerpoint, wat is dit?    
Dit is een verkrampt deeltje van de spier dat naast lokale drukpijn ook een uitstralende pijn veroorzaakt. Naast pijn kan een triggerpoint ook stijfheid en bewegingsbeperking geven.

Triggerpoint, hoe ontstaat dit?     
Dit kan acuut (bv. trauma) of chronisch (bv. overbelasting) ontstaan.
Een verkeerde houding, stress, overbelasting van de spieren door sport of langdurig gebruik van de computer zijn enkele voorbeelden.
  

Hoe wordt een triggerpoint behandeld?
Eerst zal de kinesitherapeut via een vraaggesprek en onderzoek de klachten in kaart brengen. Indien het myofasciale aspect (de spieren) aan de oorzaak liggen van de klachten of deze onderhouden gaat de kinesitherapeut op zoek naar de triggerpointen. Deze worden met een fijn naaldje aangeprikt. Vaak zijn meerdere sessies noodzakelijk of kunnen meerdere spieren per behandelsessie worden aangeprikt.     
Samen met andere behandelingstechnieken (o.a. oefentherapie, manuele technieken, …) wordt de klacht aangepakt.    

Hoe voelt het?         
Bij het aanprikken van het triggerpoint kan u lokaal een kortdurend krampgevoel voelen. Dit is t.g.v. het kort en lokaal opspannen van de spier (= local twitch response). Daarna ontspant de spier zich en kan u vaak gemakkelijker bewegen. Na de behandeling is het wel normaal dat de spier nog stijf en/of vermoeid aanvoelt. Dit kan tot 48 uur duren.

Nabehandeling?
Na het prikken zal men nabehandelen aan de hand van stretching, circulatie-oefeningen, warmte, …
De kinesitherapeut zal u advies en een aantal oefeningen meegeven. Het is belangrijk om de spier na het prikken warm te houden, zodoende de ontspanning die verkregen is te kunnen behouden. Het is belangrijk om deze adviezen op te volgen voor een maximaal resultaat.

Een behandeling kan je boeken bij Mathieu Welvaert op 0494 44 73 48 of bij Gilles De Beule 0479 02 74 55

Wil je meer informatie? Neem gerust contact op met hen.