Patiënt aan het woord

"een gezond gewicht" het hoeft niet moeilijk te zijn....

De ervaring van Kathy

Image

Interview

Kathy was het beu om steeds opnieuw te moeten diëten  Iedere keer een andere methode uitproberen om af te slanken. Iedere keer afhaken omdat het toch niet lukt of haar lichaam die niet mee wou en de kilo s na het dieet er steeds weer bijkwamen.
Ze besloot het roer om te gooien. Op advies van haar dokter en de goede raad van haar buurvrouw nam ze contact op met Multimed.
Ze koos niet meer enkel voor het afslanken maar voor het Multimedprogramma “ Gezond Gewicht Op Maat” omdat gezond gewicht meer is dan diëten alleen. 

Ondertussen zijn we een aantal maanden verder en het werkt! Kathy ziet er stralend uit. 

Kathy, kan jij jezelf en je leven even kort voorstellen. Ik ben Kathy, ik ben 51 jaar oud, ben een moeder, echtgenote, ik werk halftijds met mensen met een beperking. Daarnaast help mijn man mee op de zaak. Hij heeft klein tuincenter en doet tuinaanleg en -onderhoud. Ik doe de klanten van het tuincenter en de administratie. Een heel druk leven dus.
Ik ben ook reumapatiënt, dit zorgt voor best wat ongemakken. Ik probeer overal het beste van te maken en te leven met mijn beperkingen.

Wat betekent diëten voor jou? Ik heb gedurende mijn leven al verschillende keren dieet gevolgd zonder effectief resultaat. Ik heb zowat alles uitgeprobeerd maar nooit echt volgehouden omdat ik steeds verviel in mijn oude gewoontes. Ik heb de meeste zaken op eigen initiatief gedaan omdat ik dacht dat ik dat wel kon. Maar dat werkt niet voor mij. Ondersteuning is heel erg belangrijk voor mij daarom heb ik voor het programma van Multimed gekozen.

Vertel eens, wat heeft jou doen beslissen om iets met je gewicht te doen? Na al mijn pogingen tot afslanken had ik al een paar jaar besloten dat mijn “lijn” een “volle lijn” zou zijn, ik had me hier ondertussen mee verzoend.  

Bij mijn laatste bezoek aan de reumatoloog werd ik geconfronteerd met mijn gewicht en de gevolgen ervan op mijn gewrichten en gezondheid op lange termijn. Dit heeft me doen inzien dat er toch iets moest gebeuren. Mijn gewicht belastte mijn lichaam te veel. Het ging niet meer om het uiterlijk maar wel over mijn gezondheid.

Dus op advies van jouw arts heb je besloten om iets te gaan doen aan je gewicht Klopt, het is hij die mij over de streep heeft getrokken. Ik hecht bijzonder veel belang aan het oordeel van mijn arts.

Hoe ben je tewerk gegaan? Ik heb contact opgenomen met Multimed voor een gesprek met de diëtiste. Bij Multimed heeft mij me het programma “Gezond Gewicht Op Maat” voorgesteld.

 Wat houdt dit in? In eerste instantie is er een intakegesprek voorzien, er wordt echt naar je geluisterd. Op die manier kunnen ze op maat werken. In dit gesprek krijg je ook de uitleg van het programma en de stappen die erbij worden ondernomen. Het is een op maat programma geworden dat is opgebouwd op drie onderdelen. Diëten, bewegen op maat en mentale ondersteuning. De combinatie werkt echt voor mij.

Kan je eens wat meer vertellen waarom dit zo goed werkt voor jou? Het werkt ten eerste omdat je begeleid wordt op alle niveaus. Het is een samenwerking van verschillende therapeuten en mijn huisarts, deze heeft me doorverwezen en volgt op de zijlijn. Door de combinatie en de aanpak kan ik het volhouden zonder dat het echt moeilijk is. Het vraagt wel inspanning maar ik krijg er iets voor terug.

Kan je wat meer vertellen van de verschillende onderdelen?
De psycholoog, wat is het effect van dit onderdeel? Veronique, de psychologe heeft me geleerd om op een andere manier naar voeding en eten te kijken. Waarom je op bepaalde momenten zin hebt in eten, waarom je bepaalde voedingsstoffen nodig hebt of er naar verlangd. Ze analyseert samen met jou de mechanismen door er naar te kijken van buitenaf. Je brengt alles zelf aan, je vertelt, samen ga je de zaken kaderen waardoor je de inzichten krijgt. Het is vooral bewust worden van je houding en gedrag waardoor je de zaken kan aanpakken. Eigenlijk  heel logisch.

Wat is jouw inzicht geweest? Ik heb mijn hele leven de overtuiging gehad dat ik een emotionele eter was, als ik me niet goed voel vlucht ik in het eten. Tenminste dat dacht ik en was mijn overtuiging. Wat blijkt er nu dat ik niet zozeer een emotionele eter ben maar dat ik meestal ga eten op het moment dat ik moe ben. Als ik moe wordt krijg ik een suikerdip, wordt ik emotioneler en heb ik rust nodig. Als dat niet kan door mijn drukke leven compenseer ik dit met eten. Het zorgt ervoor dat ik me tijdelijk weer beter voel en energie krijg maar slechts voor korte tijd. Daarna komt er weer een dip en zo blijf je eten....Ik weet nu dat ik mijn grens van vermoeidheid moet bewaken en echt op tijd mijn rust moet nemen. Dit bewust zijn maakt voor mij diëten veel gemakkelijker.

De diëtiste hoe gaat zij tewerk? Met de diëtiste ben ik aan de slag gegaan, in eerste instantie door te kijken naar wat ik eet. We hebben samen  de doelstellingen bepaald. De opbouw van het diëten gaat stukje bij beetje. Er worden kleine aanpassingen aangebracht aan mijn bestaande eetpatroon, kleine aanpassingen die direct resultaat hebben opgeleverd. Deze aanpassingen worden beetje bij beetje uitgebreid waardoor ik het kan volhouden.
Geen trendy dieet waarvoor ik allerlei nieuwe spullen in huis moet halen of een cursus moet volgen om onder de knie kan krijgen. Trendy hield ik een tijdje vol maar dan verviel ik terug in mijn eigen oude gewoontes met gevolg, het werkte niet. Nee gewoon mijn eigen gewone voeding, groenten uit mijn tuin, de dingen die ik altijd klaar maak voor mijn gezin maar dan met wat aanpassingen. Zo dieet mijn man ook een klein beetje mee. Deze opbouw kan ik volhouden.

Bewegen is best lastig lijkt mij als reumapatiënt, hoe doe je dit nu? Ik heb gekozen om te bewegen op voorschrift van mijn arts en onder begeleiding van een kinesist vanwege mijn achterliggende problematiek. Wat heel belangrijk voor me is dat ik persoonlijk begeleid wordt, dit geeft me vertrouwen. Bovendien geniet ik van terugbetaling van de mutualiteit.
Ik heb eerder geprobeerd om te bewegen, mijn lichaam reageert snel op bewegen waardoor ik steeds last kreeg van pijn en kwetsuren met het gevolg dat ik stopte. 
Van Mathieu, de kinesist krijg ik oefeningen op maat die worden opgebouwd. Hij combineert de bewegen met massage om mijn spieren soepel te maken. Als ik nu pijn heb behandeld Mathieu deze pijnpunten waardoor ik mijn oefeningen kan blijven doen. Ik hoef geen angst meer te hebben dat er iets verkeerd kan gaan of dat ik er een blessure aan over hou .
Ook mijn huisarts blijft op deze manier ook op de hoogte. ik voel me hier heel comfortabel bij.

En wat is voor jou het beste resultaat? De combinatie van alles : de kennis, beweging, het comfort dat ik door kleine opbouwende aanpassingen aan mijn eetgewoonte heb en toch een mooi resultaat krijg. Ik ben slanker geworden maar voel me ook een stuk beter in mijn vel, ik heb meer energie en ik ben gelukkiger geworden.  

Bedankt Kathy voor je bijdrage dit doet deugd als therapeut/ centrum te horen dat het voor jou werkt. Je bent een inspiratie voor anderen. We wensen je heel veel succes en we hopen op een blijvend resultaat.